Friday, March 12, 2010

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΣΗΣ

26 & 27 Μαρτίου 2010

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Το British Council σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και τις Εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, διοργανώνει ανοιχτό συνέδριο με θέμα τη σημασία της Δημιουργικής Οικονομίας σε εποχή οικονομικής κρίσης, παρουσιάζοντας τη βρετανική και την ελληνική εμπειρία στον τομέα αυτό, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και άριστων πρακτικών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου, και ιδιαίτερα ανταγωνιστικού, οικονομικού περιβάλλοντος του 21ου αιώνα. Τώρα όσο ποτέ, σε μια περίοδο εθνικής και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το βαθμό της δημιουργικότητας και την καινοτομίας των ατόμων και των κοινωνιών. Οι νέες συνθήκες απαιτούν την εύρεση νέων λύσεων και η δημιουργικότητα και η καινοτομία θα είναι έννοιες κλειδιά για τη διέξοδο από την οικονομική κρίση.

Στο συνέδριο συμμετέχουν επαγγελματίες και ειδικοί και από τις δύο χώρες οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους της επιστήμης, της τεχνολογίας, των ανθρωπιστικών και πολιτικών επιστημών, των τεχνών και του πολιτισμού, αλλά και επιτυχημένοι επαγγελματίες που στην πράξη έχουν αποδειχθεί καινοτόμοι.

Στο συνέδριο θα αναπτυχθούν τέσσερεις θεματικές ενότητες.

Παρασκευή 26 Μαρτίου (1030 - 1730)

Θεματική Α’: Η Δημιουργική Οικονομία: το ρόλος της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητας τον 21ο αιώνα. Με ποιόν τρόπο διαδρούν και συνεργούν η καινοτομία και η τεχνολογική δημιουργικότητα, η επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμός (η καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία) προς την εδραίωση μια αειφόρου δημιουργικής οικονομίας;

Στους ομιλητές αυτής της θεματικής ενότητας περιλαμβάνονται οι καθηγητές Δημήτρης Μπουραντάς (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Bill Wicksteed (Cambridge Institute for Manufacturing), Γιώργος Κλήμης (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και η Shelagh Wright, (σύμβουλος Δημιουργικής Οικονομίας, British Council). Ο συντονισμός θα γίνει από τον Πρόεδρο του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγητή Δημήτρη Ποταμιάνο.

Θεματική Β’: Υποστηρίζοντας την καινοτομία μέσα από δημόσιες πολιτικές. Ποιος είναι ο ρόλος της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη στήριξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας; Στους ομιλητές αυτής της θεματικής ενότητας περιλαμβάνονται οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μπέττυ Τσακαρέστου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), ο Αχιλλέας Μητσός, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας και ο John Newbigin (δημοσιογράφος και σύμβουλος σε θέματα πολιτιστικών βιομηχανιών). Ο συντονισμός θα γίνει από τον συγγραφέα και εκδότη Γιώργο Ζαρκαδάκη.

Σάββατο 27 Μαρτίου (1030 - 1700)

Θεματική Γ’: Η Καινοτομία στην πράξη: πως γίνεται κανείς καινοτόμος. Καινοτόμοι επιχειρηματίες από το χώρο των δημιουργικών βιομηχανιών λένε τις δικές τους ιστορίες, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και τις λύσεις που βρήκαν. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται οι Sam Conniff (συνιδρυτής του Livity), Γιώργος Τζιραλής (OpenCoffeeFund), Στέφανος Καράγκος (Xplain) και η Θεοδώρα Προβοπούλου (Theia). Ο συντονισμός θα γίνει από τον συγγραφέα και εκδότη Γιώργο Ζαρκαδάκη.

Θεματική Δ’. Ανακαλύπτοντας ξανά την πόλη: καινοτομία στην πόλη και δημιουργία κοινοτήτων. Ο ρόλος της δημιουργικότητας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη σύγχρονων πόλεων και κοινοτήτων; Στους ομιλητές περιλαμβάνονται οι αρχιτέκτονες Μέμος Φιλιππίδης, Ιάσων Τσάκωνας (εταιρεία ανάπτυξης OLIAROS), Ελένη Τζιρτζιλάκη (Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική), ο Δημοσθένης Καπόνης (Mobile Application Athens Book) και o David Barrie (σύμβουλος αστικού σχεδιασμού, David Barrie & Associates). Ο συντονισμός θα γίνει από τη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Μπέττυ Τσακαρέστου.

Το συνέδριο θα προβάλλεται μέσω βίντεο ζωντανά στην ιστοσελίδα http://www.livestream.com/creativeathens. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι ενδιαφερόμενοι προσκαλούνται να παρέμβουν με σχόλια, σκέψεις και ερωτήσεις μέσω του συνδέσμου στο Twitter @creativeathens

Πότε: 26 & 27 Μαρτίου (10:30-17:30)

Που: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ: 210 3453101

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Για πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, επικοινωνήστε με την κυρία Όλγα Γρατσανίτη στο British Council, τηλ.: 210 3692336, olga.gratsaniti@britishcouncil.gr

www.britishcouncil.org/gr/greece-arts-and-culture-creative-economy-conference.htm

No comments:

Post a Comment